A COOKIE-k (sütik) segítenek szolgáltatásaink helyes működésében. A szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a használatukba. Megértettem
Termékek Menü

Többet szeretne tudni a kandallóépítésről?
Kövesse folyamatosan frissülő blogunkat.
 

Az örökös vita... lemez vagy öntvénykandalló?

Az örökös vita... lemez vagy öntvénykandalló?

Nagyon sok ügyfelünk áll elő azzal a problémával, hogy nem tudja eldönteni lemez vagy öntvény kandallót lenne célszerűbb vásárolnia.

A legfontosabb, már az elején tisztázni, hogy mi nem rábeszélni akarjuk önöket egyik típusra sem, egyszerűen csak a választást szeretnénk megkönnyíteni és ehhez azokat a sztereotípiákat kell átbeszélnünk, amelyekkel napról-napra, szembesülünk. 

Mint ahogy más szempontok tekintetében, úgy a tűztér alapanyagát nézve sem jelenthetjük ki melyik a jobb megoldás, hiszen mind a lemez, mind pedig az öntvény tűzterek rendelkeznek számunkra olyan tulajdonságokkal egyaránt, amelyeknél a képzeletbeli mérleg nyelve feléjük billen.

Régebben a „komolyabb” kandallóbetéteket minden esetben öntvényből készítették, mivel ezen tűzterek szerkezetüknél fogva gyorsabban képesek felmelegedni és a sűrű hőleadó bordáknak köszönhetően otthonunkban pillanatok alatt kellemes meleget varázsolnak.  Hatalmas teljesítményre is képesek. Például a KRATKI Amelia család tagjai nem csak méretükkel, hanem 25 kW-os teljesítményükkel is tekintélyt parancsolnak maguknak.

                                         

Az öntöttvas alkatrészeket minden esetben tömítő anyagok alkalmazásával, csavarkötésekkel rögzítik egymáshoz, míg az acéllemez betéteknél az alkatrészeket folyamatos varrattal egymáshoz hegesztik, így minden körülmény között légmentes kötés jön létre. Ki erre, ki pedig arra a technológiára esküszik.

Az építőipar rohamos fejlődése, a passzív házak elterjedésének köszönhetően ma már nem a maximálisan leadható hőmennyiség került előtérbe, sokkal inkább a gazdaságosság és szabályozhatóság, hiszen a házakat jól leszigeteljük, melynek hatására azokat csaknem hermetikusan lezárjuk. A modern házak pedig modern kandallókat igényelnek. Az öntvény tűzterekkel ellentétben, a lemez kandallók formai világának szinte csak a képzeletünk szabhat határt. Hatalmas üvegfelületek és a gyönyörű belső az ami igazán megragadja az ember tekintetét ezeknél a kandallóknál. Nem beszélve a felhasznált levegőről, hiszen a szigorú előírásoknak köszönhetően a kandallónk az égéshez szükséges levegőt a szabadból kell, hogy vegye.

Ezeket a változtatásokat a gyártók az öntvény kandallóknál nehezen tudják lekövetni, hiszen a betéteket egy kidolgozott forma alapján öntik, melynek változtatása hatalmas költségeket emésztene fel. Sokkal könnyebb a lemezkandallókon apró pici változtatásokat eszközölni.  

Az újításoknak köszönhetően pedig, nem csupán megközelítették az öntvények élettartamát, hanem sok esetben túl is szárnyalják azt. Igen, itt a leggyakoribb tévhit, amit muszáj volt eloszlatnunk, hiszen nagyon sokan fordultak el emiatt a lemez kandallóktól. Azért ezeket a termékeket ne keverjük össze a hipermarketekben vásárolható, „olcsó” lemezkandallókkal, hiszen sem a lemez vastagságában, sem pedig annak minőségében még csak egy lapon sem említhetjük őket.

                                        

Természetesen az öntöttvas alkatrészek hőállósága nagyobb, mint a lemezé, de a lemezkandallók felületét a felhasznált anyagoknak köszönhetően védjük, gondolok itt a samott és hozzá hasonló társaira. Na és persze a lemezkandallók kiválóan szabályozhatóak, így napjainkra ezt a fajta előnyét is elvesztette már az öntvény.

Még itthon kevesen ismerik, de ne menjünk el szó nélkül az új anyagról, aminek köszönhetően, nagyon sokan fognak beleszeretni ezekbe a termékekbe. Az anyag neve: ACUMOTTE. A jól ismert samottot és vermikulitot váltotta fel az általunk forgalmazott termékekben. Többet nem is szeretnék erről mondani, hiszen néhány nap múlva külön bejegyzéssel jelentkezünk róla.

Még mindig nagyon sokszor előforduló kérdés a tűzrács! Az öntöttvas kandallók tűzrács nélkül elképzelhetetlenek, sokan ezért is választják őket, hiszen meggyőződésük, hogy könnyebb takarítania betétet két tüzelés között. De ahogy megszoktuk már, ami az egyik oldalon előny az a másikon hátrány. A lemez kandallók többsége már nem tartalmazza a rostélyokat. Nem véletlenül, hiszen ezek helyett is acumotte található, mely ugyan úgy felmelegszik, az alsó részen is ezáltal az égésünk még tökéletesebb lesz. Gyártói adatok szerint, az ilyen tűztereket intenzív fűtés mellett is elegendő 2-3 naponta kitakarítani. Egy hamuporszívóval pedig ezt pillanatok alatt megtehetjük.

Azok akik nem követik figyelemmel az újdonságokat és a modern kori követelményeket, könnyen elsiklanak ezen tények mellett amelyek a lemezkandallókat egyre népszerűbbé teszik nem csak nyugaton hanem kis hazánkban is.

Bármi kérdése van, ne habozzon, hívjon minket elérhetőségeink egyikén!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Blog Kandalló
blog comments powered by Disqus