Környezetbarát fatüzelés

MB Kandalló
2024. 07. 04. 13:45:27

A kandallók a fűtési átállás fontos részei.

A kandallókat sok esetben alábecsülik, pedig olyan szintű függetlenséget kínálnak számunkra, amit más tüzeléstechnikai berendezés nem. Optimálisan kiegészítik az olyan előnyben részesített készülékeket, mint a hőszivattyúk és a napkollektoros rendszerek.

Klíma-semleges fűtés

Tüzeléstechnikánk is hozzájárul. Az ökológiailag értékes hőtermelés, optimálisan kombinálható cserépkályhák, kandallók, alapkályhák vagy egyéb fűtési rendszerek segítségével, mert a fa CO 2 -semleges hőforrásnak számít. Égés közben csak pontosan ugyanannyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit a fa növekedése során felszívott. A kandallóban vagy cserépkályhában égetett fa károsanyag-kibocsátásának további csökkentése érdekében folyamatosan fejlesztünk új technológiákat, hogy pontosan megfeleljenek ezeknek és a környezeti követelményeknek.

Megújuló energia – fa

Tűz, levegő, víz és föld, mint optimális hőforrás
A 2019-ben elfogadott Green Deal mellett az EU 2030-ig legalább 55%-kal szeretné csökkenteni a CO 2 -kibocsátást, hogy 2050-re klímasemleges legyen a kontinensen. A Green Deal -55%-os célját a 2021-ben jóváhagyott „fit-for-55” csomag konkretizálta. A „fit-for-55” legfontosabb pilléreit most először a meglévő épületekre vonatkozó minimális energiakövetelmények, valamint a megújuló energiák (pl. zöld villamos energia) lényegesen erősebb szerepe, valamint a hatékonyság növelése jelentik. A fa döntő szerepet játszik a célok elérésében, különösen olyan országokban, mint Németország, Ausztria, Olaszország és Franciaország.

Regionális megbecsülés

A biomassza lehetővé teszi számunkra, hogy egy lépést tegyünk a függetlenség felé. A kivágott fa pótolható, illetve megfelelő erdőgazdálkodási módszerekkel képes önmaga megújítására. Így a fa (és az összes belőle készült tüzelőanyag) megújuló energiaforrásnak tekinthető. A folyamat gyakorlatilag egy körforgás lenne, ideális esetben. Ha nem vágnak ki több fát, mint amennyit megtermelnek, párosul a klímabarát CO 2 -semlegességgel.

A fával való fűtésről a köztudatban nem éppen az a kép él, hogy környezetbarát fűtési mód. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen Magyarországon az elavult fűtőrendszereknek és a nem megfelelő minőségű fűtőanyagoknak köszönhetően igen magas a fatüzelésből keletkező károsanyag-kibocsátás. Lehetne másképp is csinálni? Igen.

A korszerű fűtőberendezés rendkívül fontos

Hazánkban a másik nagy probléma, hogy a több évtizede használt elavult fűtőrendszerek alacsony hatásfokon és magas károsanyag kibocsátással fűtenek. Bár a jelenlegi szabályozás szerint 65%-os hatékonyság alatti fűtőberendezést már nem is engedélyeznek, sajnos rendkívül sok a még használatban lévő 50% hatásfokot sem elérő rendszer. Ez ráadásul nem csak a környezet szempontjából, de az üzemeltető  pénztárcájának is rendkívül megterhelő, hiszen a hőenergia jó része szó szerint füstbe megy.

Figyeljünk a jó minőségű tüzelőanyagra is! 

Hiába a modern fűtőberendezés, ha nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal használjuk. A legfontosabb tényező a fa nedvességtartalma. A fűtésre alkalmas légszáraz tűzifa nedvességtartalma ugyanis 15-20% közötti. Az ennél magasabb nedvességtartalom jelentősen rontja a fűtőértéket, hiszen a keletkezett hőenergia egy jó része a nedvesség elforralására megy el. Ráadásul a keletkezett korom károsítja a környezetet, eltömíti a kéményt és a fűtőberendezést is tönkreteheti.

Ahhoz, hogy elérjük a megfelelő nedvességtartalmat, érdemes legkésőbb nyár elején, de akár 1 évre előre megvásárolni a tüzelőt. A fát kiszállítás után azonnal fel kell aprítani, és így tárolni jól szellőző, csapadéktól védett helyen.

 

A fentiek alapján levonható a tanulság, hogy a fatüzelés valóban lehet környezetbarát, ha megfelelő minőségű tüzelőanyagot vásárolunk, és modern berendezéssel fűtünk. A fűtés tervezésekor még új ház építésénél is valós alternatíva lehet a fatüzelés.

Fedezze fel a tűz világát, és győződjön meg a hatékony technológiáról. Kandallóink felejthetetlen élményeket ígérnek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Érdekességek Kandalló

Kapcsolódó termékek

KRATKI FLOKI L KANDALLÓBETÉT

Rendelhető
648.200 Ft -tól

KRATKI FLOKI M KANDALLÓBETÉT

Raktáron
578.400 Ft -tól

KRATKI FLOKI KANDALLÓBETÉT

Raktáron
508.600 Ft -tól