A fával való fűtés környezetbarát
A kandallók és cserépkályhák megfelelő használata nagyon fontos, mert az égés hatékony és tiszta, amennyiben a megfelelő működés garantált. Gyorsan és egyszerűen összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a kandallóink használatához, és szakértővé alakítjuk.
A fa állapota - Maradék nedvesség a fában
A frissen kivágott “puha” fák relatív fanedvessége legfeljebb 70%, a keményfa 100%, ami 50%-os víztartalomnak felel meg. Ilyen magas víztartalom mellett a fában lévő energia nagy része a víz elpárologtatásához szükséges. A nedves fa ezért olyan hőt bocsát ki, amely aligha használható fűtésre. Ezenkívül az égés során kondenzátum keletkezik, amely koromként leülepedik a kandallóban, és kellemetlen szagokat okoz.
A fa effektív fűtőértéke kilogrammonként
BÜKK
4,0 kWh/kg
GYERTYÁN
4,0 kWh/kg
BRIKETT
4,9 kWh/kg
Tipp a megfelelő tároláshoz
* Annak érdekében, hogy a fa hatékonyan égjen, relatív maradék nedvességtartalma nem haladhatja meg a 20%-ot, és jól szellőztetett, nedvességtől védve kell tárolni.
* A fa tiszta égetése érdekében a tüzet mindig elegendő oxigénnel kell ellátni.
* Megfelelő tárolás esetén a fa körülbelül két-három év múlva éri el a tökéletes maradék nedvességet.
A felmelegedés
Felkészülés a kezdetre
Készítsen elő legalább 4-6 száraz gyújtóst, amik lehetnek vékonyabb fadarabok.
Tüzifa rétegezése
A nagyobb rönköket a tűztér aljában, méretének megfelelően helyezzük el. Alulra a nagyobb és ahogy haladunk felfelé a kisebb méretűek.
A gyújtós elhelyezése
Legalább négy fahasábot rétegezzen keresztben egymásra úgy, hogy közöttük legyen a gyújtós. Az MBurn gyújtóst a rétegezett fahasábok közé helyezzük. A tűz meggyújtásához elegendő egy gyufa vagy egy gyújtópálca.
Mit lehet elégetni és mit nem?
A gyújtó segédeszközök alkalmasabbak a tűzgyújtásra, mint a papír. Mivel a papír a füstcsatornák idő előtti eltömődéséhez vezethet. A kandallókban nem célszerű a folyóiratok, kartonpapírok, kezelt eldobható és újrafelhasználható raklapok faanyagai, dobozok, bútorfa, felújítások, bontások, építkezések maradványainak égetése. Az ilyen termékekből olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek megtámadják a rendszerelemeket, és károsíthatják egészségünket és környezetünket.
-
A rönköknek vagy fapelleteknek természetes fából kell készülniük.
-
Használat előtt legalább egy napig tárolja a tűzifát fűtött helyiségben - a hideg fa rosszabbul ég.
-
A rönk átmérője legfeljebb akkora legyen, hogy még mindkét kezével meg tudja fogni a rönköt.
-
Ügyeljen arra, hogy ne töltse túl az égésteret.
Az égés szabályozása
1
TŰZGYÚJTÁSI SZAKASZ
A tűz meggyújtása.
Teljes égési levegőigény.
2
BEGYÚJTÁSI SZAKASZ
Az égéstér hőmérsékletének maximális értékére való emelkedése. A nagy energiájú, gyúlékony gázok távoznak.
Teljes égési levegőigény.
3
FELFŰTÉSI SZAKASZ
Az illékony fakomponensek (égési gázok) elégnek, és az égés fokozatosan csökken.
Teljes égési levegőigény.
4
PARÁZS SZAKASZ
A szilárd faelemek (a szén) látható láng nélkül égnek el.
Adjon hozzá fát, vagy csökkentse az égéslevegő-ellátást.
5
HÜLÉSI SZAKASZ
Az égetés befejeződött.
Állítsa le az égéslevegő-ellátást.
Tisztítás és ápolás – hasznos trükkök
A helyes kandalló és kályha használata sokkal többről szól, mint egyszerűen csak tüzet rakni. A megfelelő tüzelőanyag kiválasztása, annak előkészítése és helyes tárolása, a készülékek karbantartása, valamint a környezetbarát tüzelési módszerek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonunk meleg, biztonságos és környezetbarát legyen.
Hasznos trükkök:
- Mindig gondoskodjon elegendő égési levegő ellátásról a telepítési helyiségben.
- A kandalló fűtéséhez csak száraz fát használjon.
- Csak az utolsó égési szakaszban zárja le a rendszer levegőellátását, és akkor, ha a lángcsúcsok már nem láthatók.
- Az üvegen lévő könnyű korom tisztításának legjobb módja a speciális üvegtisztítók használata.